dijous, 20 de desembre del 2012

Llicència Creative Commons: Flickr, Wikimedia Commons i Jamendo

En una entrada anterior ja vam parlar de què eren les llicències Creative Commons.


***
Ara parlarem d'algunes webs que tenen una llicència Creative Commons.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Flickr_wordmark.svg/514px-Flickr_wordmark.svg.png
By: Wikimedia.org

Flickr va ser desenvolupat per Ludicorp, una empresa fundada el 2002 a Canadà.

Què és?
És un lloc web que s'utilitza per a organitzar, emmagatzemar buscar, vendre i compartir fotografies digitals i vídeos i és un servei molt utilizat pels usuaris de blocs com a dipòsit de fotos i vídeos. (Un exemple és la meva entrada de l'Aquàrium , de la travessa o dels racons a música)

Funcionalitats i llicències
Els sistema de Flickr permet fer cerques per etiquetes, per data o per llicències de Creative Commons.
Unes altres funcionalitats són els canals RSS i Atom, que permeten a desenvolupadors independents crear serveis i aplicacions vinculats a Flickr.

Com treballa
El servei es basa en les característiques habituals del HTLM permetent que sigui utilitzable en diferents plataformes i navegadors.

Versions
Compta amb una versió gratuïta i una versió de pagament, anomenada PRO on el que més caracteritza la diferència són el limit de cargues de fotos mensuals de 100MB, a diferència que el PRO que és il·limitat, i dos cargues de vídeos al mes a la gratuïta, que també és i·limitat al de pagament. Tot i que en les dues versions, els vídeos han de ser de com a màxim 90 segons de durada.


Fitxer:Commons-logo-en.png
By: Wikimedia.org
També anomenat “Wikicommons” o simplement “Commons”

Què és?
És un projecte de la Fundació Wikimedia l'objectiu del qual es ser utilitzat com a magatzem d'arxius d'imatge, àudio i vídeo. Aquests arxius es poden fer servir també a la resta dels projectes de la fundació.


Es basa en un wiki configurat per a que els arxius que es troben allà, estiguin disponibles en totes les altres wikis dels projectes Wikimedia, com s'ha dit anteriorment. Tant pot ser a Viquipèdia, com a Viquillibres, entre d'altres.

Funcionalitats i llicències
És possible editar les pàgines de Wikimedia sense haver d'estar registrat, però per a pujar imatges sí que és necessari.


Els arxius tenen que estar sota llicències lliures o de domini públic.

Wikimedia Commons no permet arxius sota “Fair Use”, ni llicències que no siguin lliures, com s'ha dit abans, ni llicències que no permetin l'ús comercial o la creació d'obres derivades. Per tant, tampoc s'admeten les variants “NonCOmmercial” o “NoDerivs” dels Creative Commons.

Només admet arxius de domini públic o lliures sota llicència Creative Commons “Attribution” i “ShareAlike”.


Tampoc s'admeten fotografies i altres obres purament personals, a diferència que a Flickr.



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Jamendo-de.png
By: Wikimedia.org


Creada el Gener del 2005
 
Què és?
És una plataforma musical i una comunitat d'àmbit internacional, creada per a la música lliure on els artistes poden pujar la seva música gratuïtament i el públic descarregar-la també gratuïtament.  
El nom és una contracció de les paraules "Jam" i "crescendo".

Compta amb versions de més de 20 idiomes en diferents estats de traducció i també posa a disposició un catàleg de més de 7.000 artistes i més de 19.000 àlbums.

Funcionalitats i llicències
  • Els arxius són en format MP3 i Ogg Vorbis.
  • Té un sistema integrat de recomanació i qualificació dels àlbums
  • Conté també etiquetes creades per la mateixa comunitat
  • Permet streaming tant d'una cançó, com d'un àlbum sencer o dels nostres “favorits” en qualsevol dels dos formats dits anteriorment, oferint també la possibilitat de descarregar de manera gratuïta a través de les xarxes de BitTorrent i eDonkey.
  • Té allotjament gratuït pels artistes i amb enllaços a les seves webs oficials
  • També es poden fer donacions voluntàries per als artistes a través de Paypal.

La música es troba sota algunes de les múltiples llicències de Creative Commons fent que sigui lliure i legal descarregar-la.  
Jamendo proposa tindre llicències amb documentació acreditativa per a l'àmbit comercial. D'aquesta manera s'obté un certificat emès per Jamendo que garanteix l'origen de la música i permet poder fer front a possibles reclamacions per part de tercers.


Informació extreta de: Wikipedia Jamendo, Wikipedia Flickr, Wikipedia Wikimedia Commons, normes flickr, normes jamendo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva!